Jämställdhet, tack!

Hittade detta "manuset" till ett tal för några dagar sen. Kände att jag fick ut en ganska bra poäng av det men jag vågade aldrig läsa det för klassen ;) Läs och bedöm.



Jordens befolkning består ungefär till hälften av kvinnor. Ändå blir kvinnor ständiga tvåor, och räknade som ”det andra könet”.
På 70-talet var vi på god väg mot jämställdhet, men under de 30 år som gått har det nästan inte hänt någonting. Visst, vi har en regering som till hälften består av kvinnor. Vi har en lag som ger kvinnor rätt till lika lön för lika arbete. Och det sägs att vi bor i ett av världens mest jämställda länder. Men allt detta är bara nonsens. Det är en ursäkt för att det ska kunna fortsätta så här. För män och kvinnor får fortfarande inte lika lön för lika arbete.
 
Sedan väldigt långt tillbaka i tiden har flickor blivit uppfostrade till att vara snälla, lugna och leka med Barbiedockor medan pojkar blivit uppfostrade till att vara busiga, vilda och leka med bilar, allt enligt traditionen. Men den traditionen skapar könsroller, som medför negativa följder för kvinnor i skolan och senare i arbetet. Män tar ofta för sig mer och trycker ner osäkra kvinnor för att själva komma framåt i livet och få bättre självförtroende, samtidigt som kvinnor får sämre. Bilden av kvinnan som husmor och mannen som jägare från stenåldern finns till en viss del kvar i dagens samhälle. Människan har kanske inte riktigt hängt med i den snabba utvecklingen. Det kan man se bland annat på att andelen kvinnor som är mammalediga, är större än andelen män. Mannens karriär tycks vara viktigare än kvinnans?
Jämställdheten har medfört att kvinnor har börjat ta för sig mer och mer. Förr hade kvinnor oftast de typiska kvinnoyrkena såsom sjukvårdsbiträden, kontorister och andra lågbetalda jobb, men idag tävlar män och kvinnor om samma jobb. Detta har skapat en slags kamp mellan könen.

Förr var det mannen som bestämde i hushållet. Det var han som arbetade och införskaffade pengarna till familjen. Det är en av de faktorer som lett oss till det mansdominerande samhälle vi lever i idag. Eftersom män tjänar och alltid har tjänat mer pengar än kvinnor har de därmed ett ekonomiskt övertag.  Nu när kvinnor har fått mer att säga till om och trätt in i arbetslivet på ett så markant sätt är det kanske dags för lite förändring? För även om en kvinna har precis likadana arbetsuppgifter som sin manliga kollega, tjänar hon sämre än honom. Den genomsnittliga lönen för kvinnor är 16 200 kr. För män: 19 600 kr.

Jämställdhet mellan könen betyder likhet mellan könen. Inte att det ena könet är bättre än det andra. En del kvinnor får det att framstå som om kvinnan borde bli mer hyllad och ärad än mannen, bara för att det alltid varit så att mannen har framstått som det ”bättre” könet. Det ska vara lika rättigheter för båda könen. Det vore till exempel fel att införa en ”mansskatt”. Hur galet är det inte att behöva betala för att man föddes som man? Det är även fel att kvinnor får särskilda privilegier, men inte män. Till exempel så finns det en speciell kvinnojour, men ingen mansjour. Par som är nyblivna föräldrar tjänar mer på att mamman är ledig för vård av barnet. Detta eftersom det oftast är pappan som tjänar mest i en familj. Idag är det så att mamman alltid får ta ut mer ledighet än vad pappan får. Det borde det bli ändring på!
 
När man slår upp ordet ”kvinnlig” i en ordbok eller synonym bok står det bland annat ”mjuk” och ”öm”. Slår man upp ordet ”manlig” finner man orden ”kaxig”, ”stolt” och ”viril”. Vad är det som gör att man associerar en kvinna till mjukhet och en man till hårdhet? En kvinna kan väl också vara tuff och hänsynslös, och en man vara lugn och stilla?
Fördomar om att kvinnan är mycket svagare och sämre än mannen har förmodligen genomsyrat samhället i flera tusen år, men det känns som att i vårt moderna samhälle borde jämställdheten ha kommit mycket längre…


För övrigt är våren på väg. YAY! Snart är det nog tillräckligt varmt för att ha shorts också. Och skippa jackan!

Ciao!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback